top of page
Perspectives didàctiques

Malgrat pugui semblar una banalització casar publicitat i literatura, no podem deixar de banda que la publicitat és un camp en què -amb finalitats comercials, evidentment- se solen gastar un munt de diners per tal d'oferir productes de qualitat (estem parlant dels espots, no tant dels productes publicitats en sí mateixos).

 

En aquest sentit, quan un productor decideix utilitzar un poema per vendre un producte, si bé el resultat pot ser nefast, també és molt possible que els diners invertits en creatius, fotògrafs i demés personal acabin donant lloc a productes audiovisuals que, a nivell"videopoètic", podríem considerar remarcables.

 

En els casos (pocs) en què això passa, ens trobem en un exemple extraordinàriament mediàtic de difusió poètica (videopoètica!) que, malgrat dolgui als molt puristes, no volem deixar de banda ja que, de fet, és molt possible que els poemes de Lorca o Machado, no haguessin arribat mai al gran públic de no ser per alguns espots publicitaris...

Aprofitant l'accés de gran part de la nostra societat a les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (dispositius mòbils, càmeres digitals, ordinadors, programari d'edició de vídeo, Internet...), ja són molts els professors que han vist les possibilitats de la tecnologia per a treballar la literatura. 

 

Professors que expliquen literatura a ritme de RAP, altres que acosten els seus alumnes a la paraula mitjançant la participació dels seus alumnes en concursos de  booktrailers... l'únic límit per fusionar la literatura i les TIC és, de fet, la nostra imaginació.

 

 

VIDEOPOESIA A L'AULA: EL VIDEOLIT

 

En el terreny de la videopoesia, la creació de videopoemes, i més específicament la creació de videolits o el seu anàlisi (decidim anomenar videolit al videopoema que parteix d'un text preexistent), és un recurs excel·lent per treballar la literatura a l'aula.

 

Com es pot veure a l'article "El videolit, una eina educativa al servei de la literatura comparada" de Sandra Hurtado, el videolit ens permet treballar la poesia de dues maneres:

 

a) Amb la creació d'un videolit, l'alumne (o grup d'alumnes) es veu forçat a analitzar i interpretar elpoema per tal de poder-lo il·lustrar, rebatre, interpretar o ampliar en el videolit (segons se'ls hagi demanat). Es tracta d'un treball d'anàlisi textual al qual es dóna un enfocament més creatiu que el tradicional (fer un comentari de text) i, per tant, més engrescador per a l'alumne.

 

 

 

Perspectives de la videopoesia.

 

Tot i que la videopoesia és un gènere que podríem considerar "maduret" (recordem que es considera que les primeres obres daten de finals dels anys 70 -per no dir de principis dels anys 20, com hem pogut veure en fer una mica d'història-), i malgrat trobar-nos a l'era digital i de la "informació", podem comprovar com encara estem lluny de poder accedir fàcilment a una sèrie d'obres "canòniques" de poètica audiovisual (principalment per la manca de cànon o, en tot cas, de catalogació orientativa).

 

Això no obstant, la VIDEOPOESIA no és un gènere mort ni agonitzant sinó que, ara més que mai (amb l'augment exponencial d'accés als dispositius mòbils que permeten enregistrament d'imatges i sons -estaríem parlant dels smartphones, sí-), es tracta d'un gènere que obre moltes possibilitats en terrenys tan aparentment oposats com l'educació i la publicitat...

Perspectives comercials

b) Amb la comparació de diferents videolits (o fragments audiovisuals que puguin remetre a un poema preexistent), es fa un pas més en l'anàlisi textual de les obres i es fomenta l'esperit crític i analític dels alumnes en un terreny (l'audiovisual), que d'entrada els sembla més feixuc que la lletra impresa.

 

En aquest sentit, a www.videolit.org es pot trobar una extensa mostra de videolits realitzats per alumnes de diferents instituts.

Videolit basat en el poema "Tot l'enyor de demà" de Joan Salvat Papasseit.

Anunciant: ACTIMEL, 2010

Poema: "Si pudiera vivir nuevamente mi vida" (atribuït falsament a Borges).

Anunciant: Cruzcampo, 2004

Poema: "Cancioncilla del primer deseo" de Federico García Lorca.

Anunciant: Seat Exeo, 2009

Poema: "Ítaca" de Konstantinos Kavafis.

Anunciant: Coca Cola Light, 2010

Poema: Una versió de "Se necesitan malos poetas" de Rodolfo Enrique Fogwill

Anunciant: Levi's, 2011

Poema: "The Laughing Heart" de Charles Bukowski

Anunciant: Any Espriu, 2013

Poema: "Espera" de Salvador Espriu.

Es poden trobar altres videopoemes per a promocionar l'Any Espriu a la seva mediateca.

Anunciant: Carbonell, 2004

Poema: "Olivares" de Antonio Machado.

Anunciant: Seat León, 2009

Poema: "Preámbulo a las instrucciones para dar cuerda al reloj" de Julio Cortázar.

Anunciant: Repsol, 2007

Poema: "If" de R. Kipling.

* Hi ha molts més espots publicitaris que fan servir poemes o fragments literaris. En aquesta ocasió només n'hem compartit alguns, però podem ampliar l'apartat si en trobem altres d'interessants!

 

bottom of page